Virusi su zloćudni programi koji se na ovaj ili onaj način šire našim računalima. Antivirusni programi bi nam s druge strane trebali pomoći u borbi protiv virusa, ali … šta kad se “antivirusni” programi šire kao virusi i lažnim izvještajima o zaraženosti računala forsiraju korisnika na kupnju registracijskog ključa koji će spasiti računalo od lažno prijavljenih virusa. Jedan od takvih agresivnih “antivirusnih” programa je Security Tool.

Security Tool

Security Tool naravno nije antivirusni program, ali vrlo dobro glumi antivirusni program. Kao što možete primjetiti po slici, ako ga još niste sreli na svom računalu, grafičko sučelje programa je zbilja izglancano i program djeluje stvarno ozbiljno. Jučer sam se prvi put sreo sa tom vrstom programa i na prvi pogled sam gotovo povjerovao lažnim izvještajima. S obzirom da računalo nije bilo moje, pomislio sam da je vlasnik računala sam instalirao Security Tool da bi se zaštitio od virusa i da je prošao probni period, pa da sada treba registrirati program.

Tek kad sam poželio ukloniti program sa računala sam shvatio o kakvom se programu ustvari radi. Program nije bio registriran na popisu programa pa se nije ni mogao ukloniti pomoću Windows kontrolne ploče. Security Tool se poput virusa nasilno instalira na računalo bez znanja vlasnika, a kad jednom napadne računalo, toliko je agresivan da stalno prikazuje lažne poruke o pronađenim virusima i sam sebe pokušava zaštiti od gašenja i brisanja. Svaka lažna poruka naravno navodi korisnika na kupnju registracijskog ključa.

Nakon kratke Google pretrage sam vrlo brzo našao relativno jednostavan način da uklonim taj agresivni program sa računala, ali cijela priča me potaknula na ozbiljno razmišljanje. S obzirom da je program prilično uvjerljiv, baš me zanima koliko je nedužnih korisnika platilo registracijske ključeve. Poslje svega sam instalirao pravi antivirusni program koji naravno nije pronašao niti jedan virus na računalu, pa je sve u svemu, cijela priča ipak dobro završila. Pazite da i vaše računalo ne napadne neki sličan “antivirusni” program.